Her er en gennemgang af regler, som jeg fornemmer spillerne har det svært med.

Først og fremmest er der en del der synes det er forvirrende med den nye regel om at man skal starte forfra, og hvordan det har indvirkning på indflytningsregler.

Jeg kan godt forstå det er forvirrende, når man blander 2 ting sammen der ikke har noget med hinanden at gøre, samtidig med at opfatter det som en ny regel. Det er IKKE en ny regel at man må starte forfra - den har været der hele tiden, og indflytningsreglerne er der slet ikke rørt ved. Det eneste der er sket, er at en regel blev slettet.

Det er ALTID klogt at have helt styr på banens definitioner af Inde, ude og valgfrit område. Alle baner har defineret disse mere eller mindre klart.

Det nye

Tidligere måtte man flytte en kugle 15 cm væk fra en forhindring, hvis kuglen var på banen - gentager: på banen - ensbetydende med området der er defineret som "inde". Det må man ikke mere, så hvis man vil flytte en kugle fra området "inde", er der udelukkende paragraffen om at man ALTID må starte forfra tilbage. Så er den historie faktisk ikke længere.

Noget der her forvirrer folk er, at nogle personer opfatter "flytte ud fra en forhindring" som "flytte ud fra en forhindring der er stillet op for at drille krolfspillere". Det er det ikke, men derimod hvad som helst der forhindrer en spiller i at skyde ordentligt til sin kugle, lige fra et hus via flagstang, solur, marksten til opsatte rør man kan skyde igennem - og så alt det andet der kan være i vejen.

Indflytning

Her er det ekstra vigtigt at have styr på ude, inde og valgfrit område.

Indflytning fra "ude"

Et område der er defineret som "ude" må man absolut ikke spille fra.

Næ næ næ næ næ det må vi ikke,
fy fy skamme skamme fy fy ah ah
slemme slemme fy fy næ næ nix nix
slut forbudt - men hva må vi så?

Her er der forskel på om det er en selv eller en modstander der har skudt ens kugle ud.

Er det en selv, flytter man ind der hvor den røg ud, og det koster et slag. Røg den ud fra et "valgfrit område" til "ude", kan man nu vælge om man flytter ind til "valgfrit område", eller helt tilbage til der hvor den forlod "Inde" (kan være flere slag siden).

Har andre skudt ens kugle til "ude", flyttes kuglen gratis ind til der hvor den kom fra, uanset om det er "inde" eller "Valgfrit område".

Indflytning fra "valgfrit område" 

Er kuglen havnet i "valgfrit område" er den IKKE - gentager: IKKE - "ude", så intet er gratis, og det er ligegyldig om det var en selv eller en modspiller der gjorde det.

Det særlige ved "valgfrit område" er at man må flytte kuglen til "inde" der hvor kuglen forlod "inde".

Hvis man vælger at prøve lykken fra "valgfrit område", men opgiver efter et par forsøg, og så gerne vil flyttes ind, så er det stadig der hvor kuglen forlod "inde" for et par slag siden.

Flytning fra "inde"

Eneste mulighed for flytning er at starte forfra.

Forfra

Man må ALTID starte forfra. Det regnes som at slag at bære kuglen tilbane. Skyder man så tilfældigvis kuglen direkte i hul på 3. slag, så er det en 3'er (ingen hole-in-one rabat).

Egen fod rammes af kuglen

Jeg har modtaget et spørgsål på mail: 

En spiller slår til sin kugle, men kuglen rammer spillerens egen fod og ændrer retning.
Hvilken § kommer i spil her? Ifølge § 4 er der omslag: "Hvis en person eller et dyr ændrer en kugles retning, dømmes der altid omslag," men i § 14 om fejlslag står der: "Det er fejlslag hvis kuglen rammer skaftet på spillerens kølle, en legemsdel eller beklædningsdel. Alle berørte kugler flyttes tilbage, og spilleren har dermed brugt sit slag."

Er der omslag eller fejlslag?

Det er et fejlslag. 

Måske skal der tilføjes ordet "anden" i §4 - "Hvis en anden person ...".

Indrykning

Endnu en mail:

En spiller slår sin kugle ud i valgfrit, og forsøger at få den fri med et eller flere skud. Kuglen ender nu et andet sted i valgfrit. Spilleren beslutter nu at rykke ind.
Skal kuglen rykkes tilbage til der, hvor den røg ud, jf. § 16? Altså skal dommeren have styr på, hvor kuglen røg ud henne i potentielt flere skud?

Ja, her skal dommeren være ret skarp på hvor den oprindeligt røg ud.

Mere indrykning

Og endnu en:

Skal man starte forfra, hvis man ligger umuligt i valgfrit område, eller må man her flytte kuglen ud af det valgfri areal?

Man skal selvfølgelig benytte reglen for indflytning fra "valgfrit område", og her står der INTET om "forfra".

"Forfra" er UDELUKKENDE hvis man ligger på et område defineret som "inde".

Regeludvalget

Regeludvalget vil næste vinter se nærmere på formuleringerne, da det ikke kan være riigtigt at folk er i tvivl.