Op • Hold 93 • Hold 94 • Hold 95 • Hold 96 • Hold 97 • Hold 98 • Hold 99 • 2000 • 2001 • 2002 • 2003 • 2004 • 2005 • 2006 • 2007 • 2008 • 2009 • 2010
 

1. div.
2. div.
3. div.

Her under nyhederne kommer der nyt fra krolfens verden.

Der kommer lidt resultater fra holdturneringen og stævnerne, samt alt hvad jeg ellers kan få støvet op af oplysninger om krolf.

Vil man mere i detaljer med resultater og stillinger i holdturneringen, må man dykke ned i de underliggende menuer.

Nyheder om krolf


Diverse nyheder

De yngste nyheder står øverst - de ældste nederst

20/11 Dansk Firmaidrætsforbund

Ovennævnte har skrevet lidt på deres nyhedsside under seniorsport. Her er et link : http://www.dfif.dk/senioridraet/sidste_nyt.asp

Der er også forbindelse til Dansk Arbejderidrætsforbunds seniorer.

Det er kun 2 små frø der er sået, så nu må vi vente og se om det vokser op og begynder at bære frugt.

23/10 SogneAvisen for Ødis Sogn

Et lille lokalblad har en klumme der hedder Pandespejlet, hvor den lokale læge fra Ødis Bramdrup, Erik Mønster, skriver om dette og hint fra lokalområdet.
Han ser krolf på en lidt anden måde end vi krolfere, så jeg tror det er sundt for os at læse.
Jeg hopper ind i Eriks historie lige efter han har udbredt sig om Vamdrup på den flade prærie og deres countrymusik.

Pandespejlet

af Erik Mønster, læge i Ødis Bramdrup hvor Madholdet holder til.

Der er sikkert country musik elskere her ude i Ødis sogn, selv om der ikke er så meget prærie over landskabet, men lidenskaben her lokalt går alligevel i en noget anden retning, og det har sikkert også noget med det istidsformede landskab at gøre. Herude er der nemlig morænebakker og gletcherporte, og derfor elsker folk det ujævne uberegnelige landskab og plæner med knolde og huller og andre uventede ujævnheder. Med andre ord, herude er folk blevet krolf-entusiaster. De render ikke rundt med cowboyhatte og pistolbælter og ridestøvler, nej, de er i stedet bevæbnede med kasketter, køller og gummistøvler, men lidenskaben er lige så stor som i det vilde vesten i Vamdrup.
For mange år siden blev der anlagt en idrætsplads i Ødis Bramdrup. De lokale beboere skillingede sammen og lagde arbejdskraft til og fik lavet et foldboldstadion til den gamle lokale idrætsforening, og stor har stoltheden sikkert været, da man indviede det flotte stadion med omklædningsrum med brusere og alt, hvad der skal til.
Man anede selvfølgelig ikke dengang, at det i virkeligheden var et fremtidigt krolfstadion , man indviede. Det gjorde man af gode grunde ikke, eftersom dette mystiske spil slet ikke var opfundet endnu, så hvis nogen havde brugt dette udtryk ved indvielsen, var han blevet sendt til talepædagog.
En tid lang blev der dog spillet fodbold, men nu har fodboldspillet lidt en krank skæbne på den gamle Ødis Bramdrup arena. Det ene af målene brød sammen og lå i lang tid som et sammenkrøllet monument nede i den ene ende af banen, medens græsset groede vildt og klubhuset mere og mere så ud, som om det var ramt af et vildfarent ukrainsk missil, men så kom krolffolket til. Nu er klubhuset bygget op, der er anlagt fine fliser ligesom græsset igen på en stor del af den gamle bane er blevet fint klippet.
Man må dog absolut advare mod at forsøge at spille fodbold på grønsværen igen. Det ville nemlig betyde en alvorlig risiko for at pådrage sig et kompliceret ankelbrud, eftersom banen er helt fyldt op med runde huller, hvori krolfspillerne under stor møje forsøger at anbringe deres krolfkugler.
Medens banen endnu lå hen i vildnis, brugte jeg den ellers meget til at lufte min hund på. Der kunne man nemlig roligt lade den løbe frit, men det er ved at være sjældent, at man bare kan gøre det.
I næsten al slag vejr, regn, slud eller blæst, kan man nemlig, når man nærmer sig banen, høre, at der er krolfspillere på færde. Allerede på lang afstand kan man høre de ustandselige ”klonk”-lyde, når der bliver slået til kuglen, ofte efterfulgt af diverse udbrud, både med pæne og mindre pæne ord. Når man så kommer helt derover kan man se, at der virkelig er aktivitet. Krolfspillerne har som regel både børn og hunde og proviant med, og der er skaffere, der trækker øl op og griller pølser, så det ser faktisk ud til at være en sportsgren, som man måske engang på sine gamle dage skulle kaste sig over.

Storm P.

Det sker også at banen er fri, og man kan lukke hunden løs, men det tør jeg næsten heller ikke mere, for sidste gang jeg gjorde dette fór den lige hen til grillen, snuppede en glemt pølse, hvorefter den kvitterede for denne uventede lækkerbisken ved at lette ben op af grillen.
Dette bare for at fortælle krolfspillerne, at hvis pølserne en aften smagte lidt mærkeligt, så var det altså ikke hverken grillmesteren eller slagterens skyld.

13/10 Vamdrup kommunemesterskab i holdkrolf

En lørdag, hvor vejrudsigten var rigtig god, satte de 3 klubber i Vamdrup kommune hinanden stævne. Det var Vamdrup Krolf Klub (VKK), Krolfklubben i Ødis Kroge (KØK) og Madholdet fra Ødis Bramdrup.
Hjarup, hvor der også er en lille samling krolfspillere, blev ligeledes inviteret, men de kunne desværre ikke stille hold lige den dag.
Vi spillede på VKKs bane bag rådhuset. Det var en bane der var en blanding af deres 2 normale baner, og selv om den så let ud, så var den det ikke. Dels havde en eller flere muldvarpe været på spil, dels var græsset ikke lige hurtigt alle steder og endelig var der nogle opstillede forhindringer.
Vi spillede alle mod alle med 3 hold på banen på een gang, og vi startede med doublerne og sluttede med singlerne.
Madholdet kom skidt fra start, men halede støt og roligt ind på modstanderne. KØK havde et rimeligt forspring inden singlerne, så det endte med at KØK vandt begge kampe med 9-7. Madholdet overhalede VKK på målstregen, og sikrede sig 2. pladsen ved hjælp af endnu en 9-7 sejr.
De bedste runder gik Alf fra Madholdet og KØK's Elise og Hans med 28 slag.
Resultaterne afslører, at det var lige og spændende kampe, og vi havde en dejlig eftermiddag på VKK's bane.
Det var 3. gang vi spillede om dette mesterskab. I 1997 vandt Ødis Krolfklub i Hjarup og sidste år var det også KØK der vandt i Vamdrup.
Vi overvejer at gørte det til et fast slutpunkt på sæsonen sidst i september eller først i oktober, men det bliver først besluttet til foråret.

Humørfyldt krolfstævne

af Arne Wind, formand for Landbrugets Seniorklub - Haderslev (Agrarerne)

Landbrugets Seniorklub – Haderslev havde inviteret Kolding Herreds Landboforenings Seniorklub til sæsonafslutning på krolfspillet. – Fra Kolding deltog 23 og fra Haderslev 37 spillere – hvorfor eftermiddagens dyst blev udkæmpet på 2 baner. Der blev spillet i 12 hold á 5 deltagere – og dysten udkæmpedes i 3 runder – holdene blev sammensat ved lodtrækning og 2 runder blev spillet – så var fælles kaffebord velfortjent – herefter ny holdsammensætning ved lodtrækning og 1 runde blev spillet.
Banerne var ikke særlig medgørlige, idet den nederste bane blev udstyret med forhindringer og den øverste i sig selv er vanskelig (hvilket turneringsspillerne har oplevet) – derfor blev antal slag flere end sædvanligt, men dette var jo ens for alle.
Førstepladsen hos damerne blev vundet af Anny Hansen med i alt 120 slag – nummer to blev Annemarie Juhl med 121 slag og nummer tre blev Anna Mikkelsen med 124 slag. – Førstepladsen hos herrerne blev vundet af Hans Peter Lauritzen med 121 slag – nummer to blev Erik Olesen med 123 slag og nummer tre blev Frede Thuesen med 126 slag. Anny Hansen Hans Peter Lauritzen blev dermed også vindere af vandrepokalerne.
Spilledagen var generelt ikke spillernes dag, hvilket antal slag også bar præg af – alle havde nok mer eller mindre uheld i spillet – vejrforhold og heraf også baneforhold, som tidligere nævnt, må ta’ sin part af resultaterne – dette bliver meget bedre næste år.
For dagens gode indsats af spillerne, var der sponsoreret mange gevinster, hvilket vi i udvalget er meget taknemmelige for – der var påskønnelse af indsatsen til samtlige spillere, dette var også meget fortjent. – Til Kolding en stor tak for god deltagelse i spillet og Jeres positive og hyggelige samvær I bidrog med som vi i Haderslev glæder os over.
Dagen sluttede med fællessang "Der er et yndigt land" – herunder blev flaget og krolfvimplen taget ned..

------ Krolfsæsonen 2001 er hermed desværre slut ------

29/9 Krolf i Lunderskov

Lørdag den 29. september inviterede Lilly og Svend Christiansen Lunderskovs befolkning til at komme og prøve et slag krolf i deres have via en annonce i Lunderskov Ugeavis.
Svend er storebror til KØK’s Willy, så han er bestemt ikke "fremmed" i krolfkredse.
Om en eventuel klub kommer til at spille i Svends have, afhænger nok at antallet af medlemmer, for det er "kun" en lidt stor villahave. Det går op og ned og der er lidt smalt mange steder, men en sjov og anderledes bane er det da.
Vejret var ikke for godt, men heller ikke umuligt. Jeg kom dog med en grim fornemmelse af, at der nok kun kom nogle ganske få som kendte krolf i forvejen.
Sådan gik det heldigvis ikke. Der var vel 7-8 voksne og 3-4 børn fra Lunderskov, foruden Willy og jeg. Der var også 3-4 andre der havde ringet og sagt de var interesserede, men at de ikke lige kunne komme den dag.
Alt i alt ser det ud til at der er grobund nok til en klub i Lunderskov også, så endnu engang bliver det spændende at se hvad det udvikler sig til.

25/9 Madholdet i TV2

En tirsdag aften var der et TV2-hold i Ødis Bramdrup, og de kom bl. a. forbi stadion hvor Madholdet gik og spillede krolf. Det blev der et charmerende lille indslag ud af - en rigtig god reklame for krolf.
TV2 har klippet liggende på nettet, men det kræver en meget hurtig linie. Det findes her : http://www.tv2regionerne.dk/Default.asp?r=1&Id=8871

VKK på banen

af Mogens Dam, formand for VKK

Den 4. september var Vamdrup på banen !
Det drejede sig om en pigeklub der ville prøve kræfter med krolfens små og store finurligheder.
Det blev en rigtig god aften. Pigerne spillede i små grupper af 6 prs. Nogle af V.K.K.s medlemmer var dommere og instruktører. Alle havde det sjovt. Både pigerne og V.K.K.erne, så vi håber på at se nogle af pigerne til næste år som medlemmer af klubben.

Fredag d. 7. var det så skolerne der stod for tur:
Kl. 10 kom Vester Vamdrup skole med en 5. klasse på 24 elever ,vi var 5 fra V.K.K. til at styre instruktionen. Det gik meget godt. Der vil altid være nogle der er mere til fodbold, der var også dem der syntes krolf var det sjoveste de havde prøvet (når de nu skulle i skole alligevel). Det skal også siges, at vejret ikke var med os, for efter en halv time begyndte det at småregne.
Kl. 13 dukkede så Kongeåskolen op med 18 drenge. Det gik fint , vejret var også blevet bedre.
Det var lidt af det samme. Nogle drenge gider altså ikke spille krolf, og andre er helt vilde med det.
En meget positiv ting var, at deres lærer Jette, blev så bidt af krolf, at hun meldte sig ind i klubben og spiller med næste år.

15/9 Skovlunden Open 2001 i Viby J.

af Frank Oxlund Rasmussen, Viby J.

Lørdag den 15. september blev anden udgave af krolfturneringen "Skovlunden Open" spillet.
Turneringen blev spillet på Skovlundens dejlige kuperede og bakkede 9 hullers bane med udsigten ind over Århus by og Århus Domkirke som baggrundskulisse.
Vejret var blandet. En del byger men også enkelte solstrejf og den flotteste regnbue var hvad der blev budt på fra oven. Belært fra sidste år, hvor regnen konstant skyllede ned, havde krolferne i år taget regnpraktisk tøj på.
Som sidste år var dresscoden "sporty casual" dog med krav om poloshirt og ternede bukser for herrernes vedkommende. Dette var naturligvis med til at skabe lidt ekstra stemning.
I turneringen deltog i år 20 mennesker. En del af deltagerne har spillet krolf før, men for flere af deltagerne var det første gang at de havde en rigtig krolfkølle i hånden. Disse blev da også hurtigt grebet af spillet.
Turneringen blev afviklet således, at der ved lodtrækning blev lavet 5 grupper, som hver især gik forskudt over de 9 huller.
Den bedste krolfer fra hver gruppe efter 9 huller gik derefter videre til finalespil på hul 1.

Efter meget flot krolfspil endte følgende krolfere i finalen.

Esben Nyholm-Larsen, Århus          31 slag i indl. runde
Søren Johnsen, Viby J                     36 -
Preben Würtz, Hornslet                   39 -
Allan B. Hansen, Middelfart             36 – (forsvarende mester 2000)
Frank Oxlund Rasmussen, Viby J    33 -

Skovlundens huller er generelt lange så ovenstående indledende scorer må siges at være ret flotte.
Efter en intens og tæt finale var det Frank Oxlund Rasmussen som med en 3'er havde heldet til at trække det længste strå.
Ved det efterfølgende grillarrangement blev vinderen hædret og taberne hånet (med sportsånd og gentlemanship i behold forstås).
Alt i alt en dejlig dag i krolfens tegn og med sikkerhed en turnering som er kommet for at blive.
"Skovlunden" arbejder stadig på at etablere sig selv som en "rigtig" krolfklub. Den stiftende generalforsamling er dog endnu ikke blevet afholdt.
Når det er sket håber vi naturligvis med tiden at komme til at møde krolfere fra andre klubber til et godt slag krolf.

15/9 KØK åbner ny bane

Lørdag den 15. åbnede KØK endnu en krolfbane i Ødis Kroge til aflastning af de 2 eksisterende.
KØK har lejet en stump mark af Kirsten og Thorhauge, hvor der er indrettet en dejlig krolfbane. Povl Søderberg, som er kulturminister i Vamdrup, kom og klippede snoren over i regnvejret. Det regnede faktisk fra før kl. 13:00 til ca. 15:00. Somme tider kun lidt støvregn og et par gange øsregnede det.
Det var nu ikke noget der ødelagde humøret for de fremmødte, som bare stillede sig ind i pavillionen når det var helt galt.
Der var vel omkring 40 mennesker der kom og gik i løbet af dagen, nogle prøvede krolf for første gang, andre garvede spillere, nogle så kun på og så var der de 3 hold der skulle spille om 3. div. pokal, så der var masser af opmærksomhed om begivenheden.

15/9 KØK 7 vandt 3. div.

KØK 7, Dragen og Seest 1 spillede alle mod alle om 3. div.'s pokal på KØK's nyåbnede bane.
Selv om det havde regnet fra banen blev åbnet kl.13:00, så blev kampene alligevel spillet i tørvejr, for kort før kl. 15:00 stoppede regenen og solen tittede frem mellem skyerne.
Det var Krolfklubben i Ødis Kroge's bane, men den var alligevel neutral, for ingen af spillerne havde prøvet den før.
Der var 3 hold på banen på een gang, så en single bestod af 3 spillere og en double af 6, og jeg fik Anita og Mogen Dam fra Vamdrup til at være dommere, så de var også helt neutrale.
Vi startede med mixdoublerne, og her kom Seest og Dragen bedst fra start. Begge var foran med 3-1 mod KØK og indbyrdes stod de lige 2-2.
Derefter spilledes de rene doubler, hvilket ændrede stillingen radikalt. Nu var det pludselig KØK der førte deres 2 kampe med 5-3, og Dragen var kommet foran med 6-2 mod Seest.
Så var det damernes tur, og stillingen ændrede sig til 2 KØK føringer på 7-5, og Dragen var stadig godt foran Seest med 8-4.
Herrerne skulle så afgøre det hele, og KØK's kaptajn  Egon gik foran med et godt eksempel, for han slog sine 2 modstandere så KØK vandt begge kampe med 9-7. Dragen slog Seest med 11-5, så Dragen var tæt på, men det var altså ikke nok.

Fra en damedouble
Et klip fra damedoublen

Betænkelige miner ved det svære hul 4
Herredoublen ved det svære hul 4.

26/8 Krolf på museumsgården Kringsminde.

Af Ulla Jensen, formand for ViGo'e

Søndag d. 26/8 var jeg igen inviteret til at have bane på museumsgården Kringsminde i Egeskov ved Fredericia. Det er i forbindelse med et sommerarrangement de har på gården, og i år var hovedtemaet pileflet samt indvielse af en nyrestaureret længe, der var tæt på at vælte i december-orkanen 1999.

Jeg fik lavet banen, så den var klar til kl. 10, hvor vi skulle starte. Desværre var der også et regnvejr, der havde tænkt sig at starte på dette tidspunkt, så alle søgte i ly, men efter ca. en time holdt det op, og da vi havde fået indviet længen kl. 11.30, var det flot solskin.
Der var en del, der prøvede krolf-banen, bl.a. nogle damer fra Skive, der var vældig glade for spillet - så hvem ved, måske kommer der snart en bane i Skive !  De fik i hvert fald noget materiale med hjem, som de kunne læse.

11/8 Sommersjov i Bøgeskov

Af Ulla Jensen, formand for ViGo'e

Lørdag den 11/8 2001 var der igen lagt op til sjov i Bøgeskov ved Fredericia. Det er den årlige byfest, og den falder altid i den anden week-end i august.
Derfor var det lidt ærgerligt, at VM i Krolf blev placeret denne lørdag. For det første kunne jeg ikke selv deltage i VM, og det var vanskeligt at få nogen til at hjælpe mig.
Dog var David og Jens fra Vigo'e storsindede nok til at stille sig til rådighed i stedet for at deltage i VM.

Vi havde en herlig dag. I år havde vi fået en rigtig god placering af banen. Den lå i et hjørne hvor der var en del boder langs begge sider. Da jeg er med i beboerforeningens bestyrelse, og vi havde en informationsbod i dette hjørne, var det naturligt at lave startstedet ud for denne, da jeg så kunne være lidt med begge steder.

Der var meget liv omkring os, både af folk der kun krydsede banen fordi de skulle over til en bod, men også af folk, der skulle prøve dette sjove spil.

En flok unge mennesker, der de foregående år har dystet indbyrdes om at få banens bedste runde, svigtede heller ikke. En af dem gik den bedste runde på 25 slag. (David fra Vigo'e gik på 21 slag, men jeg har en regel med, at de 'professionelle' ikke kan deltage i konkurrencen om bedste runde).

Jeg havde ikke lavet banen særlig stor, da den lå så tæt på boderne, hvor der færdes mange mennesker. Der skulle jo helst ikke ske skader på tilskuere, fordi der skulle skydes hårdt.

26/8 KØK åbner ny krolfbane

Lørdag den 15. september kl. 13:00 åbner KØK endnu en bane i Ødis Kroge med snoreklip og det hele. Om det bliver Dronningen der kommer og klipper ved jeg endnu ikke, men jeg skal nok finde en eller anden med en saks.
Banen er placeret lige over for Inger og Willy på en stump af Kirsten og Thorhauges mark.
Hermed inviteres alverdens krolfere til at komme og prøve banen, som vil være tilgængelig i fuldt omfang fra 13:00 til 15:00.
Fra kl. 15:00 til ca. 17:00 spilles der kamp mellem de puljevindere i 3. div. om pokalen. Denne kamp spilles altid på neutral bane, og en ny bane er vel sådan set neutral. Der er den lille hage ved det, at KØK 7 er i fare for at vinde 3. div. C, men så må jeg jo jage dem væk, hvis de forsøger at komme ind og træne inden den 15. Alle 3 hold er velkomne til at dukke op allerede kl. 13:00.
I turneringsplanerne står der, at kampen om pokalen spilles kl. 14:00, men det har jeg altså flyttet til kl. 15:00, for at give eventuelle gæster mere tid til at gå et par runder.

21/8 KØK 2 igen verdensmestre for hold

KØK 2 gjorde det igen. Holdet blev verdensmestre for hold for 6. gang, selv om turneringen ikke er færdig endnu. Se mere på siderne om 1. div.

11/8 VM i Nørre Aaby

Læs alt om VM på de specielle VM sider.

5/8 Krolf i Gram

En søndag aften var jeg og Søren i Gram for at spille med Jørgen Krab plus nogle lokale krolfspillere. Jørgen startede sin krolfkarriere i Agrarerne, men spiller nu kun i Gram, hvor der er en 20 stykker der mødes en gang om ugen til et slag krolf.
De taler om at stille op i holdturneringen næste år, så det bliver spændende at få endnu en klub og endnu en bane på landkortet.
Det er forøvrigt en fin bane i landlige omgivelser, som ved første øjekast ser let ud. Men det er den ingenlunde!!
Jeg brugte f. eks. 42 slag på min første runde. Det er MEGET længe siden jeg har brugt 42 slag på en 12-hullers bane. Går man banen på 36 - 3 slag på hvert hul - så er det ret fint.
Hullerne er lidt for små efter international standard, som foreskriver min. 12 cm i diameter, men ellers en god og udfordrende bane.

16/7 Slamkrolf

Af Frits Henriksen, formand for Baskerne

Lørdag den 16. juni blev der for 3. gang afholdt krolfstævne for de ansatte hos Fyens Kloark Service.
Arrangementet blev ledet af Baskernes formand, Frits. Der var tilmeldt 38 spillere, men vi endte på 32. De blev inddelt i 6 puljer og spillede hver 3 runder.
Der var opstillet stort telt, men vejret var med os, så det var først til aften til spisning af grillmad vi gik i telt.
Som sædvanlig var Torben med i finalen, men det var Pia, der gik af med sejren og fik pokalen, der var indkøbt til lejligheden. Børnerunden blev vundet af Niels Peter.

7-8/7 Vamdrup Krolf Klub lagde fliser

Af Mogens Dam, formand for VKK

Lørdag den 7. juli var der lagt op til en dejlig dag på VKK's bane ved Rådhuset.
19 medlemmer var mødt op for at lægge fliser, så der kunne blive plads til bord/bænke. Kommunen havde leveret sand og fliser, og derudover havde man skrallet græs af, så det var lige til at gå i gang med arbejdet. Det blev til en plads på 24 kvm.
Pengene til bord/bænke havde vi søgt i kulturudvalget som bevilligede 3.600 kr. Vi er fra klubbens side meget glade for kommunens velvilje.

vkkflis.jpg (440723 bytes)

Søndag kl. 13:00 indviede vi så det nye anlæg med et par flasker vin, hvorefter vi spillede en intern kamp mellem VKK 1 og 2. Vi nåede kun en enkelt kamp, som VKK 1 vandt 9-7. Så blev det et forrygende tordenvejr, så returkampen blev udsat til efter ferien (25/7). Men det var en hyggelig eftermiddag, man kom hinanden mere ved i sådan et uvejr. Vi var krøbet i læ i campingvognen, og der kan være 16 pers. i en Sprite 400.

3/7 Bowlere på besøg

Willy havde besøg af 26 bowlere fra Kolding, som havde fået nys om det der krolf. Kirsten, Thorhauge, Grethe, Olav og Inger hjalp til med at styre spillerne igennem. Af pladsmæssige årsager valgte de at dele forsamlingen i 2, således at halvdelen spillede på Willys bane og den anden halvdel gik ned og spillede på min bane.
Efter en enkelt runde var der øl- og vandpause, hvorefter der blev byttet bane.
Bowlerne krævede at få lov til at betale, så de gav en 10'er hver, men så var der også en øl eller en vand med i prisen.

7/6 Agrarerne inspirerer søsterorganisation i Kolding

Landbrugets seniorklub, Haderslev - bedre kendt i krolfkredse som Agrarerne - har haft en søsterorganisation fra koldingegnen - Kolding Herreds Landboforenings seniorafd. - på besøg til et slag krolf.
Det faldt i så god jord, at de nu også har været på besøg i Seest, og der er aftalt en fast aften hvor de kan spille.

7/6 Ældre og handicaprådet, Haderslev

Ovennævnte er kommet i forbindelse med Agrarerne, og de har lavet en aftale om, at "rådet" må låne bane og udstyr torsdag aften.
Der var pæn interesse den første aften, så "rådet" har nu bestilt 7 sæt køller og kugler, samt 3 sæt til nogle private.

5/5 Hummingen Camping Krolf Klub

Jo, den er god nok. Der er stiftet endnu en krolfklub på Lolland, så nu nærmer vi os snart 1. div. øst.
Det er de gæve folk på Hummingen Camping der har stiftet en krolfklub med 21 medlemmer til at starte med. Der spilles om lørdagen, hvis ellers folk har lyst.
Det er overvejende fastliggere der er medlemmer af klubben, og der er allerede kontakt med Nyserne og planlagt en træningskamp 24. maj.
Det bliver spændende at se hvad det udvikler sig til, men indtil da kan man læse om Hummingen Camping og deres krolf på denne side.

11/5 Endelave Camping

Så er der lavet en krolfbane på Endelave. Campingpladsen havde et lille ledigt stykke græs, hvor der er indrettet en lille krolfbane med diverse forhindringer.
Det er en ret kort, men ingenlunde nem, bane. Uden forhindringer nok en par 28-30 bane, men med kommer man op omkring 30-34 slag for øvede spillere. Uøvede spillere må selvfølgelig højere op.
Det koster en 10'er at leje en kølle og kugle i 45 min., så med tiden skulle det gerne kunne betale de 8 sæt man har stående.
Jeg var af sted samme med Søren, hans kammerat Anders, Ib, allestedsnærværende Olav med konen Grethe samt børnebørnene Jacob og Nicolai. Vi havde en hyggelig afstressende dag med strålende solskin, og der kom endda 7-8 lokale og 6 turister og forsøgte sig med krolf.
Når først det er rygtedes og prøvet, er det ret sikkert det bliver en succes, for der er simpelthen ingen konkurrence fra andre forlystelser på øen.

endelave.jpg (26152 bytes)
Peter klipper snoren til Margits krolfbane på Endelave.

26/4 Formandsmøde

I år var formandsmødet henlagt til Haderslev, som jo har et fint lokale til møder i Søsportscentret.
NÅK, ViGo'e og Dragen kunne ikke komme, men resten af klubberne var repræsenteret. Madholdet stillede med 2 mand og Hullet fra Favstrup kunne mønstre hele 3 mand (m/k).
Jeg var som sædvanlig ikke for god til at tage notater, men her er et sammensurium af noget af det vi talte om. Skulle jeg have glemt noget væsentligt, hører jeg gerne fra formændene.

1) Evaluering af sidste års turnering.

Agrarerne og Seest var sidste år kommet ud for nogle flytninger af kampe, hvilket de ikke var tilfredse med.
Agrarerne ville helt forbyde flytninger af kampe, men jeg er nu af den mening, at hvis holdene ellers er enige om flytningen, så må det være i orden.
Til gengæld vil jeg så påpege, at det er helt legalt konsekvent at sige nej til flytninger. Der behøver ikke være nogen grund - bare sig NEJ!. Lad dette være en advarsel til alle - det vil nok i fremtiden være sværere at få flyttet en kamp.
Holdet der så kommer i knibe, kan gøre 1 af flere ting. De kan sige at de ikke kommer og så tabe 0-16. De kan komme med hvad der er tilbage af holdet (2 spillere kan f. eks. opnå 8-8 og 3 kan faktisk vinde med 12-4). De kan låne 1 spiller fra et andet hold. De kan benytte lejligheden til at starte nye spillere op.

2) Forslag til regelændringer og ting til diskussion

Revisionsdato på reglerne
Baskerne ville gerne have en revisionsdato på reglerne. I dag er der een eller anden tilfældig udskriftsdato, hvilket selvfølgelig er en ledetråd, men en revisionsdato vil gøre det tydeligere.
Og så vil jeg da lige tilføje, at hvis man smider de gamle regler væk når jeg udsender nogle nye, så vil forvirringen også blive mindre.

Hole-in-one
Hvis første slag ligger på kanten af et hul og senere hopper i, så er det en hole-in-one indtil næste spiller har slået. Derefter er det en 1'er (som om næste spiller puffede kuglen i hul).

Ude
Hvis en kugle lægger sig på en bedkant og senere triller i bedet, straffes spilleren med 1 slag indtil næste spiller har skudt. Har næste spiller skudt, da er det gratis (som om næste spiller skubbede kuglen ud).

Frigørelse af kugle
Hvis en kugle flytter sig under frigørelse fra f. eks. grene fra en busk eller langt græs, lægges kuglen tilbage hvor den kom fra gratis.

Umuligt sted
Hvis man havner et 'umuligt' sted på banen, er det ikke fritaget for straf at få kuglen spilbar igen, selv om det var en modstander der skød kuglen derhen. Havde det været uden for banen, havde det været gratis, men altså ikke når det stadig er bane.

Forkert hul
Hvis man ryger i et forkert krolfhul, så er det gratis at komme op på kanten igen.

Slag eller ej
Definitionen på et slag er ændret til, at det er et slag når kuglen har flyttet sig, eller når dommeren skønner at der er udført et slag.
Dvs., hvis man fjoller rundt med køllen og rører kuglen, så er det et slag hvis kuglen flytter sig. Hvis den ikke flytter sig, er det op til dommeren at bedømme om det var et uheld eller ej. Slår man til kuglen med vilje, så er det et slag, uanset om den flytter sig eller ej.

Klods
Tidligere var det tilladt at holde på sin egen kugle med foden og skyde modstanderen langt væk (som i kroket), men den regel er nu strøget.
Det er stadig tilladt at holde på modstandernes kugle med foden og skyde sin egen væk (eller i hul).

Alle kampe på holdkort udfyldes fra starten
Agrarerne ville have indført en lov om at holdkortet skal være færdigudfyldt fra starten, så der ikke kan laves taktiske fix-faxerier i mixerne.
Samme punkt var oppe i 98, og mine argumenter er de samme som dengang. Jeg kan aldrig vide om børnene gider spille når vi når til de sidste kampe. De har måske fundet nogen at lege med eller måske vil de hellere spille computer eller hvad ved jeg.
Andre hold venter nok med at udfylde de sidste kampe af taktiske årsager. Det er muligt, og jeg ser da ikke den store fare i det. Der er da taktik i alle andre sportsgrene, så hvorfor ikke i krolf også.
Det er hjemmeholdet der udfylder holdkortet først, og udeholdet får så en lille fordel ved at skulle skrive sidst. Derved kan de lægge taktikken efter modstandernes hold, forudsat de nogenlunde ved hvordan de spiller.
Det er udeholdets lille fordel frem for hjemmeholdet store fordel i kraft af hjemmebane.
Og så er det for øvrigt farligt at lægge taktik efter en spillers foregående runde. Efter en god runde kommer der tit en dårlig og omvendt.
Derfor blev det ved det gamle, men man er da velkommen til at udfylde holdkortet med alle spillere fra starten.

Børn i turneringen
Undervejs var der snak om børn i turneringen og Ødis-reglerne (nu er det heldigvis ikke Søren-reglerne mere!).
Jeg kan jo kun gentage, at det er hverken Søren- eller Ødisregler. De gælder for alle børn, så det er altså børneregler.
Til seniorspillerne vil jeg lige påpege, at "børn" er defineret som værende under 13 år, og dermed nok snarere børnebørnregler.

Andet
Desuden var der lige et par småting, som mere var af sproglig karakter end egentlige regelændringer.

3) Planlægning af dette års turnering

6 hold i 1. division
Jeg spurgte om der var grobund for at gå op på 6 hold i 1. div., og det var der ikke, så vi bliver på 5 hold med 2 nedrykkere.

En eller to 2. div.
Med 25 hold ville det være passende med 5 puljer á 5 hold. Det nemmeste var at lave en 1., en 2. og tre 3. div., så det gjorde vi.
De 2 bedste hold i hver 3. div. pulje rykker op i 2. div., hvor der til gengæld kun er 1 nedrykker. Det giver pr. automatik 10 hold - og dermed 2 puljer - i 2. div. næste år.
Fra 2. div. rykker der 2 hold op og 2 ned fra 1. div.

4) Eventuelt

Jeg orienterede lidt om stævnerne (se Stævneposten) og 'Åben Krolfbane' søndag den 10. juni i Ødis.
Andre er også velkomne til at arrangere stævner, men jeg tager ikke flere opgaver ind. Jeg skal nok hjælpe med råd og vejledning. Jeg skal også nok tage mig af resultatformidling og registrering til verdensranglisten hvis det er nødvendigt, men ellers vil jeg blande mig med de andre spillere.

22/4 Endelave Camping

Fredag den 11. maj - St. Bededag - skal jeg til Endelave for at lave en krolfbane. I den forbindelse vil jeg da gerne invitere alle krolfere til at komme og prøve banen på Endelave Campings område.
Der går færge fra Snaptun 9:45 og det koster 110,- kr pr. voksen t/r - Hjemad kan man komme kl. 14:55 eller 17:30 - overfartstid 1 time.
Jeg har ingen anelse om hvor lang tid arrangementet strækker sig over, men der er jo nogle naturlige begrænsninger med færgen. Jeg forestiller mig, at vi starter kl. 13:00-14:00 og så smutter jeg kl. 17:00 hvis det går godt. Regner det og der ikke er et øje, pakker jeg sammen og tager færgen kl. 14:55 (jeg skal i byen om aftenen), men så galt tror jeg nu ikke det går.
Campingpladsen køber udstyr af mig, og banen får lov til at blive indtil videre, så hvis det bliver en succes, kan man altid komme til at spille derovre. Det bliver selvfølgelig en succes med krolf, for der er ingen konkurrence fra andre forlystelser.

3/4 VM flyttet til den 11. august

I sidste nummer af Krolfposten kom jeg til at skrive vi holdt VM i krolf i Nørre Aaby lørdag den 4. august.

Kent Deluga, min medarrangør fra Nørre Aaby, og jeg var da også enige om det var en vældig fin lørdag til et VM, men kommuneskolen var ikke helt enig, og det er jo trods alt deres område vi skal spille på.

Derfor er VM flyttet til lørdag den 11. august samme tid og sted. Så håber jeg vejrguderne også kan nå at ændre vejret til solskin i den weekend.

Se mere på VM siden.

3/4 Andet udstyr

I min evige søgen efter krolfudstyr, har jeg, som nævnt i sidste nummer af Krolfposten, fundet en alternativ leverandør af kugler.
Det er kugler der i virkeligheden bruges til boccia og kroket, men de er anvendelige til krolf også.
En normal krolfkugle har en diameter på 8 cm, hvor de nye kugler er oppe på 8,5 cm. Til gengæld er de lidt lettere end vores normale kugler.
De findes i sort, hvid, rød, gul og blå – ikke andre, og jeg kan sælge dem for 55,- kr stykket, hvilket er lige godt det halve af nylonkuglernes pris.

3/4 Århusianske krolfspillere

Ude i den store verden er der flere krolfspillere end jeg først antog.
Jeg har nemlig fået kontakt med nogle fynboer der er bosat i Århus, som har spillet krolf ved forskellige lejligheder.
De spillede med kroketudstyr, men ville nu gerne have noget bedre, og sådan blev der knyttet en forbindelse.
De viste sig, at de havde lært det af nogle af de ’gamle’ krolfere på Fyn – vel nærmest den oprindelige kilde, for det var navne som Ole Pedersen, Jens Hauge og Frits Henriksen der blev nævnt.
Nu har de fynske århusianere fået noget rigtigt krolfudstyr, og så må vi håbe det breder sig på de kanter også.

13/3 Kom og prøv krolf i Fredericia

2. Påskedag – mandag den 16. april – kan man komme og prøve firmasportens bane i Hannerup, Fredericia.
Der er fri adgang fra 9:30 til 12:00, hvor banen vil være bemandet.
Banen ligger på firmasportens område der ligger op til Strandvejen. Det er den dobbeltsporede vej der fører ind til Fredericia ude fra broerne.

11/2 Så fik Fredericia's firmasport os med i deres blad

Bedre sent end aldrig, men med i bladet kom vi altså. Jeg og Carlo havde et indlæg i Brokkassen, der var lidt omtale og så var nogle af resultaterne dukket op i mellemtiden.

9/1 Krolf i Sverige?

Engang imellem checker jeg om der er andre end mig der nævner krolf ude på nettet. En skole havde været på Løverodde hvor de bl. a. havde spillet krolf, men i Sverige var der en interessant bemærkning.
Et medlem i en sanggruppe havde introduceret krolf for de andre medlemmer. Det var alt hvad der stod.
Jeg har nu skrevet efter flere oplysninger, men de har endnu ikke svaret. Det kunne være sjovt at vide, om der i Sverige er en 3. variant der hedder krolf. Der er jo en amerikansk variant foruden vores egen.


PLC 22-07-10