Ranglister

World Cuppen og verdensranglisten

Vinderen af World Cuppen er den spiller, der har scoret flest point ved stævner og i holdturnering, når en sæson er slut.

Den førende på verdensranglisten er den spiller, der har flest point igennem de sidste 3 sæsoner. Indeværende år tæller 3 gange, sidste år 2 gange og forrige år 1 gang.

Egentlig blev verdensranglisten lavet for sjov allerede efter det første VM i 1989, og den eksisterer vist stadig kun for sjov.

Selv om det ikke skal tages så alvorligt med den fine titel, så har vi alligevel prøvet at lave den så sportsligt korrekt som muligt, hvilket ikke ligefrem har gjort reglerne enkle for menigmand.

I 1998 opstod så begrebet World Cup, som i virkeligheden er et brudstykke af verdensranglisten.

Hvad består ranglisterne af?

Den samlede verdensrangliste er summen af de point der er scoret i kampspil og slagspil.
Der føres altså i virkeligheden 4 lister. 1 for det vi kalder kampspil, 1 for det vi kalder slagspil og så den sammenlagte som er "Verdensranglisten!". Indeværende år af verdensranglisten er World Cuppen.

Hvad tæller med?

Til og med 94 var det kun individuelle VM'er der talte med, og af dem var der kun 1 af om året. Derfor tæller de sidste 3 års præstationer med på verdensranglisten. Indeværende år tæller 3/6, sidste år 2/6 og forrige år 1/6.
Fra 95 var der så også et VM for par som talte med. Desuden talte holdenes placering og spillernes individuelle præstationer i holdkampene også med.
I 96 talte holdenes placering i holdturneringen ikke med mere, kun spillernes individuelle præstation. Desuden kom DM med.

Hvor mange point er der til hvert stævne?

Et stævne får tildelt et grundtal. VM får f. eks. 100 point, EM 90, NM 80, DM 70, VM for par og stævner uden fine titler får 50 og holdturneringen 25 point.
Til stævnets grundtal lægges så antallet af deltagere, så hvis der er 74 deltagere til et VM, er der altså 174 (100+74) point til vinderen.
Kun offentligt tilgængelige og stævner offentliggjort i et af bladene Stævneposten eller Krolfposten kan få tildelt point til VR.

Hvor mange point får man?

Hvis man stiller op ved et pointgivende stævne, er man sikker på point hvis man gennemfører. Men ens placering, antallet af deltagere og stævnets grundtal spiller også ind.
I eksemplet fra før, får vinderen altså 174 point, og nr. 74 og sidst får 174 point divideret med 74, hvilket er 2,35. Nr. 73 får 2 gange 2,35, nr. 72 får 3 gange 2,35 ... nr. 3 får 72 gange 2,35 og nr. 2 får 73 gange 2,35.
Systemet gør, at det er bedre at vinde et stort end et lille stævne, og at det er værre at blive sidst i et stort stævne end i et lille. Begge dele er vist også retfærdigt nok.

Holdturneringen

Til og med 2010 talte holdturneringen med. Fra og med 2011 var der ikke timer nok i døgnet til at registrere alle holdkampe med de enkelte spilleres slag, så nedenstående er kun til og med 2010.

I holdturneringen bliver spillernes præstation regnet ud i forhold til banernes PAR.
Banens PAR regnes ud som gennemsnittet af alle spillernes runder i holdkampene de sidste 3 år.
Ved sæsonafslutningen regnes så ud, hvor meget man er over eller under PAR på de enkelte baner, og disse tal regnes om til et gennemsnit over eller under PAR, som altså enten kan være positivt eller negativt.
Man skal have mindst 3 kampe i alt og mindst 1 udekamp, - ellers bliver man rangeret i bunden af listen.